Tisztelt Ügyvezető Társaim !

Mindannyian tapasztaljuk, hogy nagyon nehéz feladatot jelent biztosítani a COVID-19 járvány következtében kialakult helyzetben munkatársainak egészségügyi biztonságát, a munkahelyek megőrzését, és nem utolsósorban a cég egyben tartását.

Régiónk nem bővelkedik multicégekben, és még mindig a legnagyobb munkáltató az egyetem. Mégis a régiónkban mi vagyunk azok a kis- és közepes vállalkozások, amelyek a munkahelyek meghatározó részét adják. Ismerve környezetünk lehetőségeit, tudom, a vírus terjedésének várható hatásai sokunk vállalkozását a szakadék szélére sodorják. Biztos vagyok benne, hogy minden erőtökkel Ti is azon vagytok, hogy túléljük ezt a válságot is.

De a gazdasági túlélés feladata így is eltörpül az emberi élet megvédése mellett. Főleg azokról van szó, akiknek köszönhetjük, hogy egyáltalán itt lehetünk. Felhívással fordulok Hozzátok, csatlakozzatok az

»egy + egy« felajánlásomhoz.”

Ezekkel a szavakkal kezdődik az a levél, amelyet Nagy László, a pécsi TECHNIQ csoport tulajdonosa juttatott el számos baranyai cégtulajdonoshoz, ügyvezetőhöz. Az üzletember összefogásra kéri a vállalkozások döntéshozóit: utaljanak át a Pécsi Tudományegyetem Közhasznú Alapítványának számlaszámára akkora összeget, amelyet nélkülözni tudnak a cégük számlájáról és ezt egészítsék ki ugyanennyivel a saját számlájukról. Ő maga is így tett és egy jelentős összeggel járult hozzá az alapítvány működéséhez.

Mint Nagy László írja, „az Alapítvány Jenei Zoltán egyetemi kancellár úr javaslatára lett kiválasztva, azért ők, mert vállalták, hogy a befolyó pénzből a legrövidebb idő alatt szerzik be a szakemberek által a gyógyításhoz meghatározott legszükségesebb eszközöket, műszereket…  Egyszerűen kritikus helyzet van, és meggyőződésem, hogy a mi segítségünk is számít!”

– Miként az alapító okirat is tartalmazza, a Pécsi Tudományegyetem működésének támogatására jött létre a PTE Közhasznú Alapítvány, amely az egyéni adományok, ill. a személyi jövedelemadó 1%-ának felajánlásaiból gazdálkodik. A befolyt összegek pályázati úton kerülnek szétosztásra – tudjuk meg prof. dr. Németh Pétertől, az alapítvány elnökétől. – A régió vállalkozóinak és magánszemélyeinek nagylelkű pénzügyi felajánlásait külön kezeli az alapítvány. Erre egy egyszerűsített pályázatot írtunk ki a COVID-19 járvány elleni küzdelemben közvetlenül érintett betegellátó egységek és alkalmazottai részére.

– Miként kerültek kapcsolatba a kamara vállalkozásaival a járvány leküzdésével összefüggésben?

– Nagy László úr, a TECHNIQ 2000 Kft. igazgatója elindított egy adakozás gyűjtést „1+1” címmel, ami azt jelenti, hogy a vállalkozások a saját nyereségükből felajánlott összeg mellé a magánvagyonukból is ajánljanak fel ugyanakkora összeget a járvány elleni küzdelemre. Ehhez kapcsolódott Síkfői Tamás elnök úr a PBKIK tagvállalkozásainak mobilizálásával.

– Hogyan tudják hasznosítani a támogatást, mire költik a befolyó összegeket?

– A pályázati úton beérkező igényeket a kuratórium elbírálja és dönt annak odaítéléséről. A támogatott klinika az egyetemi beszerzésekkel foglalkozó kancelláriai szakemberek segítségével elindítja a megrendelést és a beérkező számlát az alapítvány fizeti ki. Eddig három pályázat érkezett be, mindhárom a közvetlen betegellátáshoz kapcsolódó igényeket tartalmazta. Egyszer használatos, a vírusfertőzés elleni védekezéshez szükséges maszkok és köpenyek, kis értékű, a betegágy mellett használatos műszerek beszerzésére érkezett igény, illetve a gépi lélegeztetéshez szükséges eszközre és alkatrészekre. Az elbírálás, támogatás után elindítottuk a beszerzési folyamatot.

– Mire van most leginkább szükségük a járvány leküzdésével kapcsolatos feladatok elvégzéséhez? Milyen segítséget, támogatást fogadnak szívesen?

– Természetesen a pénzbeni támogatás a leghasznosabb, mert azt oda tudjuk irányítani, ahova a frontvonalban dolgozó szakemberek kérik.

– Jellemző-e, hogy ilyen felhívással kap segítséget az alapítvány?

– Ez egy különleges, a járványhoz kapcsolódó alkalom és nagyon remélem, hogy nem ismétlődik meg a jövőben. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy imponáló az a társadalmi aktivitás, ami a régió vállalkozásaitól és magánszemélyeitől elindult. Jó érzés látni az összefogást. Köszönjük! Mi egyet tudunk garantálni, hogy a felajánlott összegek korrekt és szakszerű módon legyenek elbírálva és a legfontosabb helyekre kerüljenek.

A Pécsi Tudományegyetem Közhasznú Alapítványának bankszámlaszáma: 50800111-15412809

Az alapítvány adószáma: 19034951-1-02

Az alapítvány e-mail-címe: alapitvany@pte.hu

Kis Tünde

Tisztelt Adakozó!

Először is szeretném megköszönni a szolidaritást, azt, hogy a nehéz helyzetben segítő kezet nyújtanak azoknak a kollégáknak, akik minden erejükkel küzdenek embertársaink meggyógyításáért. A segítség a legjobbkor jön. A Pécsi Tudományegyetem Közhasznú Alapítványa alkalmas arra, hogy a beérkezett adományokat bürokratikus késlekedés nélkül juttassa el azokra a helyekre, ahol a legnagyobb szükség van gépekre, egyszerhasználatos eszközökre, vegyszerekre, gyógyszerekre.

Az Alapítvány Kuratóriuma a COVID-19 járvány leküzdésében résztvevő gyógyító egységek számára pályázatot ír ki, és a beérkező igényeket – a rendelkezésre álló anyagi erőforrások szerint – folyamatosan kielégíti.

A segítséget köszönve, őszinte tisztelettel:

Prof. Dr. Németh Péter
az Alapítvány elnöke

KAPCSOLAT